Mocktail time! – De heilzame werking van gember en tijm

De lente maakt stilaan de weg vrij voor de zomer. De zon breekt vaker door de wolken en de temperatuur stijgt naar een aangenaam gemiddelde.

Die veranderingen doen ons weer zin krijgen om van alles te ondernemen en volop te gaan genieten. Wat is er heerlijker dan een lekker drankje op het terras ter ontspanning?

Cocktails of mocktails – de virgin-versie of alcoholvrije variant van een cocktail – zijn de ideale verfrissing op een zwoele middag of avond. Vaak bulken deze verwennerijen helaas van de suiker, waardoor ze tegelijk een aanslag op je lichaam zijn. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een heilzame mocktail waar je zonder schuldgevoel van kan genieten. Onze keuze viel op de appel-mocktail met gember en tijm. Niet alleen is deze superlekker, maar bovendien hebben zowel gember als tijm een zuiverende werking op je lichaam. Van een win-winsituatie gesproken!

De etherische oliën in gember helpen tegen maagklachten zoals een opgeblazen gevoel, of lichte misselijkheid met name bij wagenziekte. Gember versterkt de weerstand en is daarom een ideaal middel tegen verkoudheid. 

Het zou, evenals knoflook, ook helpen de cholesterolspiegel en de bloeddruk verlagen. Verse gemberwortel werkt bovendien het best. Een plakje verse gember om op te kauwen of gekonfijte gember helpt uitstekend tegen misselijkheid, terwijl gemberthee, -siroop of -punch werkt tegen hoest of verkoudheid. Regelmatig gember eten of drinken helpt om een hartaandoeningen te voorkomen.

Tijm bevat op zijn beurt rijkelijk etherische olie en heeft daardoor een spijsverteringsbevorderend, krampwerend, antiseptisch en kalmerend effect. Als thee helpt de geneeskrachtige plant bij diarree, bij de behandeling van ontstekingen in de mond en de keel, en bij het verzachten van klachten bij hoest en bronchitis. In de vorm van kompressen en lotion helpt tijm bij kleine wonden, kneuzingen en verzweringen. Tijmolie toegevoegd aan het badwater helpt bij aandoeningen aan de luchtwegen, reuma en moeheid.

Kan je al niet wachten om de appel-mocktail te bereiden? Hierbij het recept!

Ingrediënten

  • 500 ml ongezoet appelsap
  • 2 limoenen
  • 1 afgestreken el verse tijm
  • 1 stuk gember van +/- 2 cm
  • 500 ml kokend water
  • viooltjes of munt
  • ijsblokken of crushed ice

Werkwijze

Eerst wordt de siroop gemaakt: 

1. Doe de tijm en de geraspte gember samen in een afsluitbare pot. De hoeveelheid gember die je toevoegt hangt af van de smaak.  Wij gebruiken 1 eetlepel geraspte gember.

2. Giet het kokend water in de pot en laat 20 minuten afkoelen in de ijskast.

3. Haal de gember na 20 minuten uit de siroop, anders wordt deze te sterk van smaak.

4. Vul het glas voor 1/3 met crushed ice en voor de helft met appelsap.

5. Voeg het sap van 1/2 limoen toe en vul daarna aan met verse siroop (giet de siroop door een zeefje in het glas).

6. Werk de cocktail helemaal af door hem te garneren met een viooltje of enkele blaadjes munt.

Smakelijk!!

Liefs,

Margaux

 

(c) recept: vangastel.be

Meer inspiratie opdoen?

Leave a Comment