5 tips om beter om te gaan met angst

Angsten, we hebben er allemaal mee te maken. Ze worden gecreëerd door ervaringen die een impact op ons hebben, op mentaal niveau en op emotioneel niveau. Angst komt voor in verschillende vormen. Ze kan ons als een schaduw achtervolgen in het leven en ons beperken in wat we doen, wat we willen of waarin we geloven.

Sommige angsten komen vooral naar boven wanneer we getriggerd worden door een persoon of door een situatie. Met welke veelvoorkomende angsten worden we geconfronteerd en waar ligt de oorzaak? En nog belangrijker: wat kunnen we zelf leren uit onze angsten en hoe gaan we ermee om? We geven je alvast 5 tips.

Welke angststoornissen onderscheiden we en waar komen ze vandaan?

Angst kent vele gedaantes. Over het algemeen kunnen we de meeste angsten onderbrengen in de volgende types:

 • Posttraumatische stressstoornis (PTSS): ontstaat meestal na een negatieve, impactvolle ervaring. 
Voorbeelden: een jeugdtrauma, een plotse relatiebreuk (bindingsangst), een diepe teleurstelling, een verlies (verlatingsangst), soms zelfs een specifieke zin die een dierbare ons ooit gezegd heeft. 
Je herbeleeft deze ervaring vaak in gedachten of in je dromen. Soms kan de kleinste handeling van iemand je doen denken aan een traumatische gebeurtenis.
 • Paniekstoornis: is vaak gebaseerd op overmatig piekeren en situaties overdenken in de negatieve zin. Ook een shock kan tot paniekstoornissen leiden.
  Voorbeelden: hyperventilatie, fysieke klachten, angst om een eerdere negatieve gebeurtenis opnieuw mee te maken
.
  Je ontwikkelt paniekaanvallen en op termijn krijg je ook angst voor de aanval zelf.
 • Obsessief-compulsieve dwangstoornis (OCD): leidt tot steeds terugkerende dwangmatige gedachten en handelingen.

  Voorbeelden: onweerstaanbare drang, verzamelwoede, overmatig schoonmaken.

  Je gaat stress, angst of spanning proberen te controleren. De oorzaak ligt vaak bij een traumatische gebeurtenis.
 • Algemene angststoornis: is een voortdurende, moeilijk te controleren angst. 

  Voorbeelden: overmatige stress, zorgen over financiën, piekeren over alledaagse zaken.
 • Specifieke fobie: een bepaalde situatie of zaak bezorgt je angst.

  Voorbeelden: hoogtevrees, claustrofobie, pleinvrees, angst voor spinnen
.
  Dit is vaak terug te brengen tot bepaalde ervaringen in een vorig leven die we meegenomen hebben.
 • Sociale fobie: een grote angst voor kritiek of bepaalde reacties van anderen.

  Voorbeelden: onzeker zijn in contact met nieuwe mensen, niet graag in grote groepen functioneren, je waarheid niet durven spreken
.
  De oorzaak ligt hierbij vaak in de jeugd, zoals een emotioneel moeilijke band met de ouders die je eigenwaarde ondermijnen of een relatie met een dominante partner.
Waarom worden we geconfronteerd met onze angsten?

Een uitnodiging tot innerlijke groei

Niet elke angst komt even vaak voor. Ook de mate waarin je last ondervindt van een angst varieert sterkt. In de meeste gevallen ervaren we angst wanneer we getriggerd worden door een persoon of door een situatie. Een trigger is vaak een uitnodiging om je angst onder ogen te zien en eraan te werken om je angst los te laten. Je krijgt de kans om je angst te erkennen en hem te overwinnen. Natuurlijk gaat dat niet als vanzelf en soms heb je meerdere confrontaties met dezelfde angst nodig om je er stap voor stap van los te maken.

Een ding is zeker: hoe vaker je ervoor kiest om te blijven hangen in je angst, hoe ingrijpender de confrontaties worden. Dit zie je vaak bij een verkeerde partnerkeuze. Een gebrek aan eigenwaarde, de angst om niet goed genoeg te zijn, leidt je meestal in de richting van een partner die geen respect voor je heeft.

Wanneer je deze angst meeneemt in een volgende relatie, zal je iemand op je pad krijgen die je met nog minder respect behandelt. Je blijft in deze vicieuze cirkel tot je voor jezelf en je eigenwaarde kiest en dat ook toont aan anderen. Wees de situaties en personen die je triggeren dus steeds dankbaar, hoe moeilijk en pijnlijk een ervaring soms kan zijn. Ze helpen je vooruit en leiden je naar verdere innerlijke groei.

Tijd om stil te staan

2020 is een transformatiejaar. De huidige situatie an sich leidt ons naar introspectie en zelfontwikkeling. We hebben meer tijd om na te denken, te evalueren wat goed zit in ons leven en wat niet, welke mensen er in de toekomst nog deel zullen uitmaken van ons leven, etc. Maar vooral hebben we nu de tijd om stil te staan bij onszelf. Dat kan heel confronterend zijn. Het razendsnelle tempo waarin we normaal dagelijks aan onszelf voorbij hollen, leidt ons af van ons groeiproces. En plots valt dat weg. We zijn overgeleverd aan de persoon die we op dat moment zijn. Overgeleverd aan onze kwaliteiten die we soms onderwaarderen, maar ook aan onze schaduwkanten die innerlijk werk en inspanning betekenen. We worden met zijn allen voor de keuze gesteld of we willen blijven rennen of dat we deze waardevolle tijd benutten om in sneltempo onze geest en onze ziel te healen.

Hoe kan je je angsten overwinnen?

Het antwoord lijkt eenvoudig: teruggaan naar onze eigen kern. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Weten welke angst je onder ogen moet zien is een goed begin, maar dan volgt het healingsproces. Hieronder vind je 5 tips om het proces zo vlot mogelijk te laten verlopen.

 1. Neem je angst grondig onder de loep

Maak in je hoofd of op papier een lijstje over je angst. Waar ligt volgens jou de oorzaak en waarom? Hoe vaak werd je al geconfronteerd met je angst en hoe ging je er toen mee om?Welke moeilijkheden creëert de angst voor jou in bepaalde situaties? Breng alle aspecten in kaart om je angst te begrijpen. Pas dan kan je healing beginnen.

 1. Pieker bewust over je angst

Ja hoor, je leest het goed. Denk eens goed na over je angst. Wat als je je angst nu zou beleven? Wat zou dan het ergste zijn dat je kan overkomen? Bedenk een heus doemscenario en noteer het voor jezelf.

 1. Stel jezelf de vraag wat je zelf kan doen om je angst te voorkomen

Je hebt in detail beschreven wat je zeker niet zou willen als je grootste angst werkelijkheid werd. Welke les zit erin voor jou? Bekijk welk onaangenaam gevolg je zelf kan vermijden. Misschien merk je zelf hoe je de volgende keer anders kan omgaan met een voorval of situatie.

 1. Relativeer je angst en jezelf

Heb je gemerkt dat je angst soms voorbarig is en de gevolgen die je verwacht weinig realistisch zijn? Plaats je angst steeds in het groter kader van de oorzaak. Heb je bindingsangst door bedrog in het verleden? Je angst om hetzelfde opnieuw mee te maken remt je af en duwt een betere partner weg. Onthoud dat de angst in jou zit en dat jij de enige bent die verandering kan brengen.

 1. Heb geduld

Wees lief voor jezelf. Je neemt een dappere beslissing door te werken aan een diepgewortelde angst. Elke stap is er eentje in de goede richting. Evalueer je reactie in een situatie die je angst kan triggeren. Zo ontdek je waar nog een werkpunt zit. Rome is ook niet gebouwd op een dag, dus bekijk het proces rustig. Je zal snel merken dat je gedachten rond je angst evolueren en dat je niet meer onbewust meegaat in een angstreactie.

Voel je dat je ergens vastzit of ergens steeds opnieuw tegenaan loopt maar je kan er de vinger niet op leggen? Wij kunnen je helpen aan de hand van een reading en de oorzaak van je angst benoemen.

Liefs,
Margaux

Meer inspiratie opdoen?

Leave a Comment