Ongezonde Vriendschappen Loslaten

We kennen het allemaal. Af en toe verliezen we vrienden. Of je verliest elkaar eenvoudigweg uit het oog, of je groeit uit elkaar of er gebeurt iets en je stopt met tegen mekaar te praten, …

Je kunt de beste jeugdherinneringen hebben met iemand waar je al decennia niet mee hebt gesproken. Je kunt een tijdje alles delen met iemand en geleidelijk aan worden jullie weer vreemden. 

Mensen komen en gaan en daar is niets mis mee. Er hoeft niet eens een bepaalde reden of probleem te zijn – het gebeurt gewoon. Maar wat doe je als je iemand als vriend beschouwt, terwijl je voelt dat er iets mis is?

Vertrouw op je instinct

Heb je al eens iemand gekend waar je geen hoogte van kon krijgen? Je krijgt het gevoel dat je niet weet wat je kunt verwachten. De persoon in kwestie lijkt aardig en op zich kan je niks op hem/haar aanmerken. Je intuïtie laat echter al enkele alarmbellen afgaan. Je blijft contact houden en zegt tegen jezelf: “Wat ik dacht, is niet waar, dit zou een goede vriend kunnen worden, ik mag mensen niet zo wantrouwen. Ik geef hem/haar het voordeel van de twijfel.” Heel menselijk, maar later zal je terugdenken aan dat moment en denken: “Ik had op mijn buikgevoel moeten vertrouwen.”

Tekenen dat je te maken hebt met een onechte vriendschap

Het is een heel mooie eigenschap om altijd het goede in iemand te zien. Helaas is niet iedereen geïnteresseerd in het opbouwen van echte vriendschappen en het leveren van een gelijkwaardige inspanning om jou als vriend jezelf gelukkig en geliefd te doen voelen.

Let op deze signalen die je aangeven dat je te maken hebt met “fake” vrienden:

  • Afhankelijkheid – ze vragen om jouw advies of hulp in elke (kleine) situatie. Verstikkend!
  • Hebzucht – als je samen op pad gaat, ben jij degene die altijd rijdt / de ander ophaalt, betaalt voor drankjes, …
  • Egocentrisme – wanneer was de laatste keer dat je 10 minuten hebt gepraat over iets wat jij wilde delen? Juist, het gaat altijd over hen, hun verhalen, hun problemen, … Niet oke!
  • Andere interesses – wil je graag gezellig bijpraten, maar de ander heeft zin in een feestelijk avondje uit? Iemand zal teleurgesteld raken. Jij dus.
  • Vergelijking – Heb je al wel dingen mogen horen zoals “Je bent mooier dan ik”, “Je ziet er zo slank uit, ik wou dat ik je lichaam had”, “Iedereen vindt je altijd leuk, je bent zo’n geweldige persoon”? Wanneer deze woorden je een vreemd gevoel geven, onderzoek dan of het geen onderliggende jaloezie is.
  • Kritiek – Jij staat open voor elke suggestie, zolang de ander maar eerlijk tegen je is. Maar probeer een onechte vriend niet te bekritiseren, anders zal je er spijt van krijgen.
  • Vertrouwensproblemen – Je betrapt de ander op inconsistente verhalen of leugens terwijl hij/zij jouw twijfels minimaliseert. Of je hoort persoonlijke dingen van anderen die achter je rug verteld zijn. En wie was die enige persoon waarvan je dacht dat je er alles in vertrouwen tegen kon vertellen?
  • Kwetsen – Vertelt jouw “vriend” over zijn/haar perfecte relatie, exotische vakantie, gewichtsverlies, … terwijl jij net een relatiebreuk had, niet met vakantie kan gaan of moeite hebt om wat kilo’s kwijt te raken? Die persoon mist de nodige empathie.

Tijd om afscheid te nemen

Heb je het gevoel dat je niet wordt gerespecteerd om wie je bent en om wat je van een vriendschap verwacht? Voel je je onmiddellijk leeg en moe nadat je tijd hebt doorgebracht met die persoon? Blijf je hun gedrag accepteren? Zijn ze enkel geïnteresseerd om iets te doen met je wanneer ze bepaalde voordelen van je kunnen hebben, maar niet wanneer jij je eens slecht voelt en écht een vriend nodig hebt? 
Wanneer je meerdere tekens herkent, is het het beste om afstand te nemen van die mensen die niet goed voor je zijn. Dit is niet altijd gemakkelijk, vooral als je elkaar vaak hoort. Misschien weet je niet hoe je afstand moet nemen, of ben je bang voor eenzaamheid of wraakacties. Niet nodig! Het is tijd om eerst aan jezelf en aan je geestelijke gezondheid te denken.

Je kunt de andere persoon gewoon vertellen dat je het gevoel hebt dat jullie beter elk jullie eigen weg gaan. Hij/zij zal waarschijnlijk proberen je te overhalen om dit niet te doen. Of je kunt gewoon afstand nemen en er niet over praten. Misschien voel je je schuldig omdat je geen goede reden hebt gegeven, maar vergeet alle gekwetste gevoelens (tekens) niet die jij hebt ervaren tijdens de vriendschap. Soms valt er niets meer te zeggen.

De kans is groot dat je achteraf geruchten hoort. Uiteindelijk kun je nog andere mensen verliezen omdat ze ervoor kiezen de andere persoon te geloven. Dat is oke. Je weet wie je bent, toch? Je weet dat je alles hebt gedaan met de beste bedoelingen en je krijgt gewoon een mes in je rug terug. Maar de waarheid komt uiteindelijk uit. Voel je dan ook niet eenzaam wanneer je mensen verliest die niet loyaal zijn in de eerste plaats. Wanneer je trouw blijft aan jezelf en aan wie je bent, zullen de juiste mensen blijven of op je pad komen!

Neem even de tijd om te evalueren wat je echt wilt in je leven, wie altijd deel zal blijven uitmaken van je leven en wie niet langer verdient om in je toekomst mee te gaan. Het zal je veel gelukkiger maken!

Liefs,
Margaux

Meer inspiratie opdoen?

Leave a Comment