KRISTAL IN DE KIJKER – Tibetaanse Turquoise

Tibetaanse turquoise is niet alleen een prachtige edelsteen, maar het heeft ook diepe culturele en spirituele betekenissen in de Tibetaanse traditie. Het wordt gewaardeerd om zijn schoonheid en wordt vaak gebruikt in sieraden en religieuze voorwerpen.

Tibetaanse turquoise is een specifieke variant van turquoise, een waardevolle edelsteen, die wordt gewonnen in Tibet en de omliggende regio’s in het Himalayagebergte. 

Kleur en uiterlijk

Tibetaanse turquoise heeft vaak een karakteristieke kleur die varieert van blauwgroen tot groenachtig blauw. De kleur kan soms donkerder en intenser zijn dan die van turquoise uit andere bronnen. Het heeft een kenmerkende uitstraling met donkere aders of insluitsels, die het een uniek en aantrekkelijk uiterlijk geven.

Herkomst

Tibetaanse turquoise wordt gedolven in de hooggelegen gebieden van Tibet, Nepal en delen van China, zoals Yunnan en Sichuan. Deze regio’s staan bekend om hun unieke turquoiseafzettingen.

Spirituele betekenis

In de Tibetaanse cultuur heeft turquoise een diepgaande spirituele betekenis. Het wordt beschouwd als een heilige steen die bescherming biedt tegen negatieve energieën en geesten. Turquoise wordt vaak gebruikt in Tibetaanse sieraden en amuletten, zoals mala’s en dzi-kralen, om geluk en welzijn te bevorderen.

Toepassingen

Tibetaanse turquoise wordt veel gebruikt in traditionele Tibetaanse sieraden, waaronder hangers, armbanden, ringen en oorbellen. Deze sieraden zijn vaak rijkelijk versierd met zilverwerk en vaak ingelegd met turquoise stenen.

Zeldzaamheid

Tibetaanse turquoise wordt als zeldzaam beschouwd vanwege de beperkte vindplaatsen en de moeilijkheid van mijnbouw in hooggelegen en afgelegen gebieden. Hierdoor kan het waardevoller zijn dan turquoise uit andere bronnen.

Behandeling

Net als andere soorten turquoise kan Tibetaanse turquoise soms worden behandeld om de kleur te verbeteren of de stabiliteit van de steen te vergroten. Het is belangrijk om de herkomst en de behandeling van de steen te kennen bij het kopen van Tibetaanse turquoise.

 

Meer inspiratie opdoen?

Leave a Comment