Verzet je lichaam zich tegen de herfst? Dit kan je eraan doen!

Vanaf vandaag is de herfst weer in het land. We zeggen tijdelijk vaarwel tegen de zomer, en dus ook tegen warmere temperaturen en vele uurtjes zon. Naar schatting de helft van de Belgische en Nederlandse bevolking ondervindt last van deze jaarlijkse seizoenswissel. Ons lichaam wordt plots blootgesteld aan guur weer en minder licht.

Niet enkel kan dat leiden tot een herfstdip, maar ook de typische lichamelijke kwaaltjes, zoals verkoudheid, keelpijn en hoesten, treden vroeg of laat haast bij iedereen op. Virale infecties zijn moeilijk op te lossen door antibiotica of andere pillen. Uitzieken is vaak de enige optie voor je lichaam om zich aan te passen aan de koudere temperaturen. 

Toch bestaan er een aantal natuurlijke tips om je gezondheid op peil te houden en kwaaltjes te verzachten.

Verkoudheid en griep

Voel je een verkoudheid of griep opkomen? Drink dan een glas rode of zwarte bessensap of eet een aantal appels op de nuchtere maag. Ook een bouillon van uien met knoflook houdt griep en verkoudheid op afstand.

Vaak sta je echter niet stil bij de symptomen of voel je de kwaaltjes niet opkomen. Voorkomen is niet langer mogelijk, genezing uiteraard wel. Een verkoudheid kan het best opgelost worden aan de hand van warme drankjes. Een thee met een eetlepel honing, of een vlierbessenthee met het sap van een citroen, verrichten wonderen. Daarnaast kun je ook een kopje warm water met stroop drinken.

Als je verkoudheid pas begonnen is, drink dan een kop heet vlierbessensap met druivensuiker voor het slapengaan. Ook cayennepeper in heet water of hete melk, gemberthee of pepermuntthee alvorens naar bed te gaan, werken in dat geval goed.

Dames in de overgang varen wel bij een half glas rode bietensap gemengd met melk, citroen of appelsap tegen verkoudheid.

Gaat je verkoudheid gepaard met hoesten? Drink dan warme honing met het sap van een rauwe ui. Ook anijsthee werkt hierbij goed. De hoest zal loskomen en je krijgt weer lucht in je verstopte neus.

Bronchitis, hoest en keelpijn

Een gezichtsstoombad met dennenolie verlicht bronchitis en het ophoesten van slijmen. De olie is antiseptisch en verhindert de verspreiding van besmettelijke ziektes. Den versnelt niet enkel de genezing van virale infecties, maar werkt ook energiestimulerend waardoor je je minder lusteloos en depressief zult voelen. Gun jezelf ook eens een gezonde herfstwandeling door een dennenbos en verzamel een grote zak dennennaalden. Baad jezelf daarna in een warm dennennaaldenbad. Je lichaam zal meteen een energieboost krijgen!

Heb je erg veel last van acute bronchitis? Dan kan een dieet van uitsluitend groenten- en vruchtensap helpen om de klachten sneller te verlichten. Driemaal per dag een kop brandnetelthee of een eetlepel zwarte bessensap drinken, vermindert de hoest tevens aanzienlijk.

Een eenvoudige, natuurlijke hoestsiroop kun je maken van rauwe uischijven, bestrooid met suiker. Na een paar uur kun je de siroop die uit deze combinatie onstaan is gebruiken als hoestsiroop. Ook kan je een heilzaam aftreksel maken door een grote ui een kwartier lang te koken in een halve liter water, hier 4 eetlepels honing aan toe te voegen en het vervolgens zo heet mogelijk te drinken.

Tot slot kan je een theelepel suiker met een paar druppels eucalyptusolie opeten om de zeurende hoest tegen te gaan. Gorgelen met zout water of warm citroenwater helpt voornamelijk tegen erge keelpijn. Of neem regelmatig een eetlepel vers citroensap met honing. Verlichting van keelpijn gegarandeerd! Is je keel ontstoken? Dan helpt het om drie keer per dag een glaasje gekookt, heet vlierbessensap met honing, eventueel aangevuld met gember en kruidnagel, te drinken.

Gesprongen lippen

Scheurt de huid van je lippen snel door droge, koude lucht? Lippenbalsem biedt hierbij uiteraard de beste oplossing om de lippen te herstellen en vochtig te houden. Maar wist je dat het ook kan helpen om minder suiker te eten? Dit betekent ook wel dat je alle fruit tijdelijk van je menu moet schrappen. Zeker de moeite om eens te proberen wanneer je heel erg last hebt van gesprongen lippen.

Koude handen en/of voeten

Wat kan je doen om de koude niet te erg te laten inwerken op de uiteinden van je lichaam? Een warm bad vol met dennennaalden helpt naast bronchitis ook tegen winterhanden- en voeten. Een grootmoeders tip tegen koude voeten is een beetje cayennepeper in je sokken doen en je onderrug goed warm houden. Daarnaast helpt het om in je voeding rekening te houden met de volgende zaken:

  • Eet geen rauwkost of rauw fruit
  • Eet regelmatig rood vlees
  • Eet veel warme gerechten met o.a. gember, kerrie, koriander, komijn, kaneel en rode peper

Vergeet uiteraard niet om steeds voldoende te blijven bewegen en op zoek te gaan naar het herfstzonnetje om genoeg licht in je lichaam te blijven opnemen. Zo blijft je energie in balans.

Liefs, Margaux

Meer inspiratie opdoen?

Leave a Comment