Singles’ Day: over viering en realiteit

In België wordt vandaag Wapenstilstand gevierd, maar in China is 11 november dé feestdag voor vrijgezellen. Winkels geven dan hoge kortingen ter ere van alle vrijgezellen om zichzelf te verwennen met cadeaus. Zoals een aantal jaar geleden Black Friday en Cyber Monday overwaaiden vanuit Amerika, zal Singles’ Day de komende jaren steeds meer en meer aandacht krijgen in Europa. Hoewel deze dag het zoveelste commercieel fenomeen lijkt, zit er veel waarheid en realiteit achter deze nieuw uitgeroepen feestdag.
Singles’ Day ontstond in 1993 bij vier Chinese, vrijgezelle studenten die in hun eenzaamheid de hele nacht nadachten over hoe ze aan een vriendin konden geraken. Om hun gedachten te verzetten, besloten ze allerlei activiteiten te organiseren en op die manier plezier in hun leven te brengen. Een initiatief dat elk jaar aan belang zou winnen en uitgroeide tot een traditie die intussen wereldwijd is verspreid. Of hoe de sombere tegenhanger van Valentijnsdag mede door de invloed van de media omgebogen werd tot een feest voor alle singles.
 
Maar is Singles’ Day naast alweer een extra dag om te vieren er niet eentje waar in essentie veel waarheid en realiteit in schuilt? De sociale tendens van tegenwoordig toont aan dat er elk jaar meer en meer vrijgezellen zijn. Zowel jongelui als mensen van middelbare en oudere leeftijd kiezen er steeds bewuster voor om al dan niet tijdelijk alleen door het leven te gaan. Dit kan verschillende redenen hebben. Verschillende relatievormen zijn tegenwoordig algemeen aanvaard, waaronder ook het vrijgezellenbestaan. Men is zelfstandiger en onafhankelijker. Maar daarnaast is de samenleving met de jaren ook individualistischer geworden. En dat lijkt de belangrijkste verklaring te zijn.
 
Het ziet er naar uit dat mensen graag voor zichzelf kiezen de dag van vandaag. Men heeft meer keuzevrijheid gekregen, waardoor men ook egoïstischer wordt. Een partner betekent dan weer rekening houden en je aanpassen, iets waar veel vrijgezellen geen zin in hebben. Bovendien worden we allen veeleisender en wachten we meer een meer op de ‘perfecte’ partner. Vaak hebben mensen al een verleden met stukgelopen relaties waardoor het vertrouwen om zichzelf open te stellen voor iemand anders weg is en men beter dan ooit weet wat men wel of niet wil in een relatie. Dit leidt helaas vaak tot het niet durven ingaan op een nieuw gevoel voor een persoon die men niet helemaal kent. Want wat kan je na een bepaalde tijd verwachten van je nieuwe relatie? 
 
Hoe dan ook, een bewuste keuze of niet, je doet best steeds wat voor jou het beste voelt. Geen enkel mens is gemaakt om alleen te blijven, maar het kan dat je je daar op dit moment veiliger door voelt of de vrijheid ervaart waar je van houdt. Gelukkig zijn met de situatie waarin je je in het heden bevindt, is goud waard. Hoe beter jij je voelt, hoe makkelijker je een situatie zal aantrekken die echt bij jou past. Ben jij vrijgezel? Vier vandaag jezelf. Neem een heerlijk badje, koop iets voor jezelf, … Doe waar jij zin in hebt! Happy Singles’ Day, lieve vrijgezel!
 
 
Liefs,
Margaux
 

Meer inspiratie opdoen?

Leave a Comment