De kracht van het positief denken

Boeddha zei het reeds: “Ál hetgeen wij zijn is het resultaat van datgene wij gedacht hebben. Onze toestand wordt bepaald door onze gedachten. Als een mens spreekt of handelt onder invloed van negatieve gedachten, dan zal de pijn hem achtervolgen, zoals het wiel de kar volgt van de os, die de kar trekt”.

Als we ons denken niet onder controle kunnen houden, dan zal dit denken ons ellende en pijn leveren. Wat kiezen wij? Vreugde en geluk of smart en pijn?

Daartoe is gedachtehygiëne nodig. We moeten letten op onze gedachten en deze rein en zuiver houden. We moeten goed praten en denken en zeker niet negatief gaan praten. Ook ons niet “vermengen” met het negatief geklets van anderen. Willen anderen een rotzooi maken van hun leven, dan is dat hun recht. Maar wij zijn meester over ons gedachtegoed. Dit gedachtegoed, dat zich zal uiten in ons denken en handelen, moet goed en zuiver zijn. Gedachten die herhaald worden in onze geest zijn als een hypnotische suggestie. Wat is dan een minderwaardigheidscomplex anders dan levenslang zichzelf toedenken: “Ik ben slechter af dan de anderen”?

We kunnen deze negatieve gedachtepatronen vervangen door positieve. En dit op ogenblikken dat we zeer ontvankelijk zijn.

Wanneer is dat?

  • Voordat we gaan inslapen
  • Op het moment dat we wakker worden
  • Door naar het tikken van een klok te luisteren

Op dat moment zeg je tegen jezelf: “Ik ben gelukkig”,of “Ik ben gezond”,of “Ik spreek goed”, …

Hetgeen je denkt zul je worden! En dat is de bedoeling.

Liefs,
Margaux

Meer inspiratie opdoen?

Leave a Comment