Je ex loslaten en leren uit je relatiebreuk

Een relatiebreuk is nooit gemakkelijk. Het gaat steeds gepaard met heftige emoties.

Of je nu zelf voelde dat het niet meer werkte of niet, je ervaart een leegte, een gemis. Je begint eindeloos te piekeren. Je vraagt je af waarom het verkeerd liep en wat jij verkeerd gedaan hebt. Je probeert het allemaal te begrijpen, maar dat valt niet mee. Je komt terecht in een lastig proces waarbij je een aantal fases van verwerking beleeft. Je moet erdoor, want je moet verder.

Je kan talloze blogs vinden over hoe je je ex-partner terug kan winnen en hoe mannen en vrouwen denken na een relatiebreuk. Dit kan je tot op een bepaalde hoogte steunen in je gedachten en emoties van het moment. 

Echter, of het nu de bedoeling is dat jullie later weer samenkomen of dat jullie best elk jullie eigen weg gaan: het uiteindelijk doel is die persoon die zo een belangrijke rol in je leven vervuld heeft, los te kunnen laten. Dit klinkt heel beangstigend. Je verliest een stuk van je vertrouwde routine en ziet iemand die een groot deel van je leven uitmaakte, plots verdwijnen. Daarom is het noodzakelijk om in te zien waarom je je voelt zoals je je voelt. Op die manier kan je bewuster leren omgaan met het rouwproces dat je doormaakt na een breuk.

Onbewuste gedachtenkracht

Je leest deze blog waarschijnlijk omdat je een pijnlijke relatie probeert te verwerken of omdat je het gevoel hebt dat je veel moeite hebt met een bepaalde persoon los te laten. Proficiat! Want je hebt op dit moment de verantwoordelijkheid genomen om je leven weer in handen te nemen. Toch heeft een bepaalde kracht waar je je nog niet bewust van bent je hiertoe geleid. Je bent namelijk nog steeds met hem/haar bezig. Jouw innerlijke kracht trekt je steeds weer naar je ex-partner toe. Ook al is hij/zij al een tijdje uit je leven, een deel van jou is nog steeds verbonden met hem/haar. Je verliest jezelf weer in gedachten die op hun beurt leiden tot vernietigende emoties en gevoelens.

Door te blijven piekeren leeft deze persoon verder in jou, vaak via onbewuste negatieve energie. Hij/zij komt op in je hoofd en je begint… “Hoe is het zo verkeerd kunnen lopen?”, “Waarom heeft hij/zij mij in de steek gelaten?” of “Wat zou hij/zij nu aan het doen zijn?”. We maken beperkende verhalen in ons hoofd waarvan we de verhaallijn niet eens echt weten. Té onbewust kennen deze ideeën vaak een negatief einde wat destructief voor onszelf werkt.

Nadenken is toch de normaalste zaak van de wereld? Iedereen doet het, en zeker over iemand die zo lang in je leven was. Maar wat leveren deze gedachten voor je op, behalve een slecht humeur of een depressief gevoel? Je bent je er niet van bewust geweest dat je je te ver hebt laten meeslepen in negativiteit die niet eens reëel is, en nu voel je je rot. Misschien is je ex op dit moment alles behalve gelukkig. Misschien voelde hij/zij zich minderwaardig en leek daarom de beste beslissing om jou weer vrij te laten. Dus waarom zou je je ziek maken door te blijven hangen in het verleden?

Waarom kan je zo moeilijk loslaten?

Tot nu was je je nog niet bewust van de destructieve werking van je eigen gedachten die pijnlijke emoties bij je teweeg brengen. Het is belangrijk te begrijpen vanwaar die gedachten blijven komen.

Deels is jouw “pijnlichaam” hiervoor verantwoordelijk. Alle pijn die jouw ziel ooit heeft ervaren, iedere gebeurtenis met bijbehorende zintuiglijke waarnemingen over jouw levens heen, heb je opgeslagen in jouw pijnlichaam. 

Het is een innerlijk energieveld dat actief wordt op het moment dat het nood heeft aan voeding. Elke keer je dus nadenkt over je ex-partner, voel je weer pijn. Je voedt jouw negatieve kant met oude pijnen die versterkt worden en nieuwe pijnen over de door jou ingebeelde toekomst van je ex. Zo lang je dit niet beseft en je bovendien je verstand de bovenhand laat nemen door eindeloos te blijven denken, heeft je pijnlichaam vrij spel. Helaas wordt jij er helemaal niet beter van.

Nu je weet dat dit een immense invloed heeft op waarom je hem/haar niet kan loslaten, kan je bewust je krachten bundelen om het anders te doen en meer rust te krijgen.

Creëer alarmbelletjes

Ben je plots weer aan je ex-partner aan het denken? Word je getriggerd door de kleinste herinnering? Merk je dat er weer emoties van verdriet, boosheid, onmacht, … opkomen? Dan ben je je op dat moment bewust van de destructieve kracht die je niet langer mag willen toelaten. Je merkt het op dat je weer blijft hangen in pijn. En nu kan je hier een verandering in aanbrengen! Van zodra je een gedachte aan je ex bespeurt, laat je een alarmpje afgaan in je hoofd. Een reminder dat je je deze keer niet wilt laten meeslepen en ervoor kiest om in je eigen energie te blijven. Je laat niet langer toe dat gedachten en bijbehorende emoties jouw gemoedstoestand van kwaad tot erger laten gaan. Hoe meer kracht je hieraan kan schenken, hoe minder kracht de onbewuste negatieve energie zal hebben.

Waarom heb je deze relatie ervaren?

Om je nog bewuster te maken van wat precies de bedoeling van jullie relatie was, is het belangrijk te weten dat je hier eigenlijk voor jezelf voor gekozen hebt. We hebben allemaal bepaalde leegtes in onze ziel. Op het moment waarop je verliefd wordt op iemand, wordt je eigenlijk aangetrokken tot bepaalde aspecten van zijn/haar ziel die de jouwe niet heeft. Je voelt een aanvulling, en dat voelt goed. Die onbewuste aantrekkingskracht heeft je ego gevoed en je dacht dat deze persoon jouw innerlijke incompleetheden kon opvullen. Maar na een tijdje realiseer je je dat het zo niet werkt. Tijdelijk ervaar je een vervulling, maar uiteindelijk moet je zélf die leegtes opvullen.

Om het even heel rationeel te bekijken, is een relatie dus een leerproces waardoor je jezelf en je eigen ziel verder ontwikkelt. Alleen moet je begrijpen dat het zo werkt om alles te kunnen verwerken en een plaats te kunnen geven. Denk achteraf voor jezelf eens na wat je aantrok in hem/haar en wat je precies mist nu de relatie voorbij is. Is het de aandacht die je kreeg? Is het het gevoel volwaardig te zijn? Of was die persoon heel dominant naar jou toe en zat er een les in om meer voor jezelf op te komen? Als je deze waarom beseft, ben je op het juiste pad. Je kan nu, zoals de Kosmische bedoeling al die tijd al was, gaan werken aan dat aandachtspunt in jezelf, die leegte die je probeerde op te vullen met een persoon.

Ieders proces is anders, dus wees niet ontevreden of teleurgesteld als het best een tijdje duurt eer jij alles kan plaatsen. Je zal merken dat negatieve gedachtekracht omzetten in de kracht om jouw gedachten en dus ook je emoties en je leven positiever in te vullen, al een groot gevoel van voldoening zal geven. Neem de tijd om je gevoel te verwerken. Het is normaal als je weer eens boos wordt of je tranen de vrije loop laat. Probeer daarbuiten echter zo bewust mogelijk om te gaan met je gedachten en emoties. Je zult zien dat je achteraf terugkijkt op deze moeilijke periode en enorm trots bent op jezelf. Want jij hebt het begrepen. Je hebt pijn omgezet in groei voor je ziel. En hoe minder leegtes je ziel kent, hoe meer je volgende relatie in balans zal zijn.

Liefs,
Margaux

Meer inspiratie opdoen?

Leave a Comment