Eenzaamheid tijdens de zomer – hoe ga je ermee om?

Een gezellig terras vol lachende mensen, vakantieplannen van je vrienden of collega’s, gezinnen die een weekendje aan zee doorbrengen, … En jij voelt je alleen.

Het lijkt of de mensen in je omgeving een zomer vol leuke activiteiten tegemoet gaan, maar jij hebt geen idee wat je zal doen. Herken je het gevoel dat iedereen schijnbaar de zomer ten volle gaat beleven, maar jij je eenzaam voelt? Dan ben je zeker niet alleen.

Er zijn steeds meer alleenstaanden en senioren die zich geïsoleerd voelen in zichzelf. In de zomermaanden steekt deze eenzaamheid sterk de kop op

door alle verhalen van mooie vakanties, samen heerlijk barbecueën, … Je raakt gefrustreerd en verdrietig, want wat stelt jouw leven nu echt voor als je dit ogenschijnlijk allemaal mist? Net dan is het de kunst om je wel goed te voelen in jezelf en met je leven.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Je weet nooit echt wat er in iemands leven omgaat. Velen hebben nood aan bevestiging en waardering van anderen, maar verliezen zichzelf in deze zoektocht. Wat heb je aan een avond met anderen waarbij je je diep vanbinnen nog steeds eenzaam voelt? Achter de prachtige vakantiefoto’s van iemands gezin schuilt mogelijk een uitgeblust huwelijk. Het betekent niet allemaal rozengeur en maneschijn wanneer mensen iets in gezelschap doen. Laat je niet misleiden door uiterlijk vertoon.

Wees mild voor jezelf

Het heeft er niks mee te maken dat je niet leuk genoeg bent om iets mee te doen. Misschien heb je ervoor gekozen om maar een paar echte vrienden rond je te hebben. De kans om iets met anderen te doen is dan wel kleiner, maar je hoeft tenminste niet in een gezelschap te vertoeven waar je je niet thuis voelt. We maken bepaalde periodes mee in ons leven om ons te doen leren. Misschien heb je recent een relatiebreuk te verwerken gekregen of ben je al een tijdje single en begint het gemis van een partner zwaar door te wegen. Wees trots op jezelf dat je voor jezelf kiest of gekozen hebt. Tijd voor en met jezelf is de meest leerrijke tijd.

Doe wat jij leuk vindt

Laat je acties niet leiden door een eenzaam gevoel. Je hebt misschien geen directe persoon om tegen te praten, maar wat houdt je tegen om een lekker wijntje te gaan drinken op een terras? Neem een boek mee of kijk een film op je tablet. Je zal merken dat het je goed doet om “onder de mensen” te komen. Of maak een prachtige wandeling in de natuur. Misschien kom je mensen tegen die hetzelfde idee hadden als jij. Een ideale kans om nieuwe mensen te ontmoeten! Je kan bijvoorbeeld ook een workshop gaan volgen of je opgeven als vrijwilliger om nieuwe contacten te leggen. En dan begeef je je meteen onder mensen die dezelfde interesses delen.

Op het moment dat je dit leest, zijn er zovelen die zich afvragen waarom ze geen zomerplannen hebben en zich ongelukkig voelen. Het is dus absoluut niet nodig om jezelf oninteressant of onaangenaam te vinden. Blijf rustig en laat je niet meeslepen in negatieve gedachten. Er komen betere tijden aan als je positief denkt en accepteert dat je misschien even een moment voor jezelf moet doorleven. En herinner je:

“Het is fijner in goed gezelschap te zijn dan alleen, maar het is beter alleen te zijn dan in slecht gezelschap.”
 
Liefs, 
Margaux

Meer inspiratie opdoen?

Leave a Comment